Előadások a játékszabály-változásokról

Nyár elején több játékszabály megváltozott, ezért a PMLSZ oktatásokat tart a megyei labdarúgás résztvevői számára augusztus 3. és 12. között.
Bizonyára sokak előtt nyár eleje óta már ismeretes, hogy a labdarúgás szabálykönyvének 130 évvel ezelőtti megalkotása óta nem volt akkora reform a sportág játékszabályaiban, mint az június elsejével hatályba lépett. Változott a tizenegyes és a kezdőrúgás elvégzése, feloldottak pár meghökkentő helyzetet.

22 ezer helyett már csak 12 ezer szavas a FIFA új szabálykönyve, amihez 95 pontban nyúlt hozzá az IFAB (International Football Association Board), azaz a futball szabályalkotó és immár a FIFA-tól független testülete. 95 szabályon természetesen nem változtattak lényegileg, leginkább a szöveget kozmetikázták és tették érthetőbbé, de mintegy tucatnyi előíráson jelentősen módosítottak.

Az MLSZ Pest Megyei Igazgatóság Játékvezetői Bizottsága a megváltozott játékszabályokról szakmai tájékoztatókat tart augusztus 3. és 12. között a megye több különböző pontján:

- Szigetszentmiklóson (augusztus 5., péntek, 17.00; Futsalaréna, Sport utca 8. Előadó: Kovács II Gábor);
- Budapesten (augusztus 8., hétfő, 17.00; Megyeháza, Nyáry Pál-terem, Városház utca 7. Előadó: Farkas Balázs);
- Gödöllőn (augusztus 10., szerda, 17.00; Szent István Egyetem, B-épület, Gorka-terem, Páter Károly utca 1. Előadó: Jakab Árpád);
- Pomázon (augusztus 12., péntek, 17.00; a pontos helyszín még szervezés alatt. Előadó: Vígh-Tarsonyi Gergő).

A szabályváltozásokról tartott tájékoztatókra az igazgatóság elsősorban a Pest megyei labdarúgóedzőket, labdarúgókat (kiváltképpen a csapatkapitányokat) és klubvezetőket (elnököket, szakosztályvezetőket, technikai vezetőket) várja.

A teljesség igénye nélkül: az alábbi területeket érintik a módosított szabályok:

- A tripla büntetés eltörlése;
- Kiállítás a meccs kezdete előtt;
- A 11-es rúgás szigorítása;
- A 11-es védés szigorítása;
- Ápolás a pályán, nem kell lemenni sérüléssel;
- Nem kell előre kezdeni, bármerre lehet;
- Külső személy beavatkozása a játékba;
- A színészkedés/műesés szankcionálása.

forrás: pmlsz.hu