Rekordszámú résztvevővel rajtolt el a 2017/2018-es Futsal7vége-sorozat

Rekordszámú résztvevővel rajtolt el a 2017/2018-es Futsal7vége-sorozatA központilag – 2002 és 2008 között a Sportszelet elődje, a Budapesti Futball 7 című sportlap, onnantól pedig a mindenkori Pest megyei szövetség által – szervezett téli teremtornák történetében másodszor fordult elő, hogy az aktuális versenyév (jelenleg ugyebár a 2017/2018-as) sorozata már az év végén elkezdődött, nem csupán januárban. Pest megyében rekordmennyiségű sportszervezet soha nem látott számú csapata nevezett a páratlan népszerűségnek örvendő Futsal7végére.
 
December második hétvégéjén – soha eddig ilyen korán még nem – a három legkisebb korosztály (U11, U13, U15) számára megkezdődtek a Futsal7végék küzdelmei. Szombaton és vasárnap 14 Pest megyei és egy Jász-Nagykun-Szolnok megyei település 18 csarnokában (Dunakeszin, Érden és Gödöllőn két-két teremben is) pattogott, illetve természeténél fogva inkább gurult a labda reggeltől estig.
 
E két nap összesen 81 klub 118 csapatának – a minden gyermek számára elegendő játéklehetőség biztosítása érdekében néhányan több keretre osztották játékosaikat – közel ezer labdarúgója léphetett pályára a három korosztály két-két (I. és II.) osztályában megrendezett 23 csoport 261 darab, egyaránt 2x15 perces mérkőzésén. A téli, korábban általában "holtszezonnak” hívott időszakra Pest megyében már régóta nem fogható, hogy tétlenül telne: az MLSZ Pest Megyei Igazgatósága kiemelkedően sok futsalbajnokságot szervez hosszú évek óta.
 
A futsalszezon elindulása kapcsán Benkő Tamás, az MLSZ Pest megyei igazgatója elmondta: – A 130 és fél óra tömény focit jelentő 261 darab U11-es, U13-as és U15-ös futsalmérkőzést a helyszíneken összesen 47 munkatársunk – játékvezetők, időmérők, lebonyolítók – felügyelte az első hétvégén, s rajtuk kívül is többen otthonról láttak el ügyeleti jelleggel feladatokat, illetve érdeklődőként magam is kilátogattam néhány tornára. Elfogultság nélkül mondhatom: nagyon jó hangulatú mérkőzéseket, sok kiváló megoldást, rengeteg tehetséges gyermeket, számos jó pedagógiai és szakmai érzékről tanúbizonyságot tevő edzőt és több, rendkívül alázatosan ügyködő játékvezetőt láthattunk kollégáimmal. Kifejezetten pozitív élményeket adott a Futsal7vége idei első két játéknapja, úgy érezhettem, hogy megérte az a temérdek munka, amelyet igazgatóságunk munkatársai elhivatottan, felelősségteljesen végeztek el az elmúlt hetekben. Így aztán a múlt hétvégi tornákat követő hétfői megbeszélésen valamennyien abban a hitben ugorhattunk fejest az újabb feladattengerbe, hogy van értelme azoknak az erőfeszítéseknek, amelyeket a Pest megyei labdarúgás érdekében folyamatosan kifejtünk. Konkrétan a Futsal7végék lebonyolításában pedig még töméntelen tennivalónk lesz a február végéig előttünk álló időszakban.
 
– Nézegetve a csapatszámos kimutatásokat, nem csak az tűnik szembe, hogy az országban messze itt a legnagyobb a futsalaktivitás, hanem az is, hogy az egy évvel ezelőtti Pest megyei futsalversenyeken 222 csapat vett részt, míg az idei nevezések száma 378-at mutat...
 
– Azt gondolom, a megyei igazgatóságok szintjén a feladatunk adott – és azt munkatársaimmal Pest megyében el is látjuk: a nagypályás futballszezont kiegészítve az őszi idény vége után minél előbb, minél több korosztályos bajnokságot szervezve kell inspirálni a klubokat, hogy a téli holtszezont is töltsék meg játékkal: erre Pest megyében kiváló lehetőségeket teremtünk immáron 2002 óta – kezdetben hagyományos 5+1-es, 2008 óta pedig 4+1-es futsalszabályok szerint – a klubok számára, amelyek közül mind többen ismerik fel megyehatárainkon innen és túlról is a teremfoci és a megnövelt versenyidőszak pozitív hatásait. Mindezt pedig TAO-pályázati rendszerének keretein belül támogatja, ösztönzi is a Magyar Labdarúgó Szövetség. Meggyőződésem szerint az a sportszervezet jár el felelősen, amely teljes körű futballtevékenységet kínálva sportolóinak ősszel és tavasszal a labdarúgó-, télen pedig a futsalbajnokságokban foglalkoztatja őket.
 
December 16-án és 17-én, az előző hétvégéhez hasonló lendülettel dübörög tovább a Futsal7vége-sorozat, melyen az U11-es, az U13-as és az U15-ös korosztályok bajnokságának 2. fordulójára kerül sor. 18 helyszínen összesen 240 mérkőzésre kerül sor, ami országos viszonylatban egyedülállónak számít. Ez azonban még mindig nem a vége, hiszen előreláthatólag december 22-én, pénteken és december 30-án, szombaton több – egyelőre még nem véglegesített – helyszínen is korábbról elmaradt, illetve januárról előrehozott találkozókat rendeznek meg. Az új esztendőben január 6-án és 7-én folytatódik majd a Futsal7vége-sorozat. Ahogy azt az előző hétvégén már láthatták az eseményt figyelemmel kísérők, az egyes helyszínekről ezúttal is jelentkezünk képes beszámolóinkkal, rövid összefoglaló tudósításokkal. Az eredmények emellett az https://adatbank.mlsz.hu oldalon is nyomon követhetők.
 
 A Pest Megyei Igazgatóság mellékelt táblázatos kimutatásából a hivatalos Pest megyei kispályás korosztályos teremlabdarúgó-versenyekben résztvevő csapatok számának változásai követhetők nyomon. 
pest.mlsz.hu