Ingyenes, akkreditált pedagógus-továbbképzések indulnak

A Magyar Diáksport Szövetség (MDSZ) a Magyar Labdarúgó Szövetséggel (MLSZ) együttműködve 30 órás, ingyenes, akkreditált pedagógus-továbbképzéseket indított tanítók és tanárok számára „Az alsó tagozatos grassroots labdarúgás módszertani és gyakorlati alapjai, alkalmazása az iskolai testnevelésben”, valamint „A grassroots labdarúgás módszertani és gyakorlati alapjai az 5–12. évfolyam iskolai testnevelésen” címmel az ország több pontján.
 
A képzés célja, hogy a résztvevők megismerjék a grassroots labdarúgás programjának 1–4. és 5–12. évfolyamra vonatkozó céljait, fejlesztési feladatait, elméleti és módszertani alapjait, továbbá a képzésen résztvevőket felkészítik a grassroots labdarúgás specifikus tanórák, foglalkozások levezetésére, megismertetik a tanulók életkori és fejlődési jellemzőihez igazodó foglalkozási formákat és az élményszerű, változatos tanulásszervezési eljárásokat.
 
Ezen felül az MDSZ és az MLSZ vezetése úgy döntött, hogy a 2017/2018-as tanévtől fokozatosan megkezdi iskolai programjainak és foglalkoztatási rendszereinek szakmai összehangolását és illesztését, így a Bozsik Intézményi Program, a Fair Play Cup és a Labdarúgó Diákolimpia szellemiségét, a részvételi feltételeit, valamint a sportszakmai szabályrendszerét átalakítják. A két szervezet azon dolgozik, hogy legkésőbb a 2019/2020-as tanévig szakmailag összeillessze az érintett programokat és a képzéssel olyan szakembereket képezzenek ki, akik a játék- és élményközpontú labdarúgás filozófiájával és annak azonosulásával készítsék fel és szervezzék a tanulókat a sporteseményekre.
 
Ennek első lépéseként a két szervezet a 2017/2018-as tanévtől módosította a három iskolai programban való részvételi feltételrendszerét, így a sporteseményeken való részvétel előfeltétele az lesz, hogy iskolánként legalább 1 vagy 2 fő (ez az intézményi program szintjeinek függvényében módosul) sikeresen elvégezze a két pedagógus-továbbképzés egyikét. Az az iskola, ahol egyetlen fő sem rendelkezik ezzel a továbbképzéssel, nem tud indulni egy csapattal sem a három torna valamelyikén, valamint a Bozsik Intézményi Program keretében az iskola nem lesz jogosult a különböző központi támogatásokra.
 
A továbbképzést 2018. augusztus 31-ig lehet elvégezni, viszont nagyon fontos tudnivaló, hogy a központi régióban (Budapest és Pest megye) csak 2018. június 30-ig ingyenesek, azt követően költségtérítéses formában folytatódnak.
 
Április és május hónapokban az MDSZ még indít képzéseket, viszont legközelebb már csak ősszel lehet elvégezni azt.
 
A képzésre az alábbi link alatt, a regisztráció után tudnak jelentkezni a pedagógusok: https://www.mdsz.hu/tesi/tovabbkepzesek
 
További tájékoztatást az MLSZ Pest Megyei Igazgatóság grassroots koordinátorától az alábbi elérhetőségeken kérhetnek: Ander Enikő, telefon: +36 30 827 4054; e-mail: ander.eniko@mlsz.hu.

pest.mlsz.hu